Gerda Bos

Coach voor professionele en persoonlijke ontwikkeling

Maak van je kwetsbaarheid je kracht

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve  mensen (High Sensitive Persons=HSP) voelen goed aan wat anderen nodig hebben. Ze bewaken de belangen van de teamleden en gezinsleden en proberen bij te dragen aan een harmonieuze sfeer. Ook verwerken ze informatie in nieuwe situaties veel intensiever dan  mensen die niet hoogsensitief zijn. Ze zoeken naar overzicht en zien verbanden die anderen vaak over het hoofd zien. Helaas komen ze ook vaak moeilijker tot rust, zijn ze gevoeliger voor het oordeel van anderen en  raken ze sneller overprikkeld, omdat ze veel meer waarnemen en verwerken dan anderen. Het zijn meestal zeer betrouwbare en betrokken medewerkers die de gaten dichtfietsen die anderen over het hoofd zien. Kortom ze hebben belangrijke kwaliteiten om de belangen van de organisatie en de mensen erin te bewaken, maar zijn minder goed in het luisteren naar hun eigen verlangens en het bewaken van hun eigen grenzen.

Weten of je hoogsensitief bent?

Het volgende artikel is gepubliceerd in het blad Management Support en kan je meer inzicht geven of je hoogsensitief bent: Hoogsensitief? Denk aan jezelf.
Tijdens een coachingstraject of de training Zelfverzekerd omgaan met hoogsensitiviteit laat ik je een test maken om na te gaan of je hoogsensitief bent. En op welke vlakken jouw hooggevoeligheid zich kenbaar maakt.

Twee vormen van hoogsensitiviteit: de 'gewone' HSP'er en de hoogsensitieve high sensation seeker

Saskia Klaaysen beschrijft in haar boek: Prikkels bijten niet een tweede vorm van hoogsensitiviteit. Namelijk de Hoogsensitieve High Sensation Seeker. Kenmerken van dit type zijn dat ze zich relatief snel vervelen en op zoek zijn intense gevoelservaringen. Bijvoorbeeld door op avontuur te gaan of veranderingen te realiseren. Ook willen ze er, net als de meeste hoogsensitieve mensen, graag bijhoren. Ze zijn dus gevoelig voor het oordeel van anderen. Ze zijn (over)gevoelig voor prikkels en hebben er tegelijkertijd veel behoefte aan. De kunst is om daarin de balans te vinden.

In bijgaand artikel dat op de website van Management Support te vinden is, vind je tips om minder last te krijgen van je afwijzingsgevoeligheid: Zo wordt je minder gevoelig voor afwijzing en durf je vaker jezelf te zijn. En als je een betere collega wilt zijn, dan is Met deze tips werk je beter samen met je hoogsensitieve collega's een aanrader.

Coaching

Coaching kan je helpen beter inzicht te krijgen in je talenten en valkuilen als HSP. Ik leer je technieken om niet alleen op anderen gericht te zijn, maar om gedurende de dag ook veel contact met jezelf te maken. Dit helpt je om beter te voelen wat je eigen behoeftes zijn, zodat je goed voor jezelf kunt zorgen. Daarnaast laat ik je ervaren hoe het HSP brein werkt en wat het nodig heeft.

De training Zelfverzekerd omgaan met hoogsensitiviteit

Voor Management Support verzorg ik sinds juni 2022 de 3-daagse training Zelfverzekerd omgaan met hoogsensitiviteit. Het voordeel van een groep is dat je veel herkenning vindt bij anderen en van hen leert, want ieder heeft al manieren aangeleerd om om te gaan met hoogsensitiviteit. Dat is juist voor mensen die zich vaak 'anders dan de rest' voelen hartverwarmend. Tijdens deze training leg ik allerlei zaken uit over hoogsensitiviteit, zodat je jezelf beter leert begrijpen en waarderen. Daarnaast leer ik je allerlei oefeningen die je kunt doen om minder prikkelgevoelig te zijn en minder snel uitgeput te raken.

Ervaringen van coachees en deelnemers

Op de referentiepagina tref je allerlei ervaringen van coachees. Velen daarvan bleken hoogsensitief.

Quotes van deelnemers aan de training:

Pascale: 'Alles valt op zijn plek door deze cursus. Het is fijn om nu eindelijk een 'verklaring' te hebben voor heel veel dingen. Ik sta direct anders in het leven. Een blijvende verandering!'

Marja, Erasmus MC: 'Door de training ben ik een ander mens geworden. Een en al herkenning en erkenning en zoveel tips en tricks geleerd die ik dagelijks in werk en privé toepas. Ik weet nu dat ik er mag zijn. Hoezoe bekaf uit school en niet willen spelen, maar 'lekker' op mijn kamer bijkomen? Het alleen willen zijn, mijn rust kunnen nemen om prikkels te verwerken: het mag! Weten dat ieder recht heeft op zijn eigen teleurstelling was een waardevolle levensles tijdens de training. Het is zo zinvol geweest. Blijkbaar straal ik de energie ook uit, krijg heel wat complimenten. Ik voel rust in mezelf.'

Anderen:
'Fijne groep op een fantastische locatie en de begeleiding van Gerda was gewoon super!'
'Tijdens de training leer je jezelf te begrijpen en accepteren. Je mag jezelf zijn.'
'Ik heb geleerd te zien dat ik gaaf en goed ben zoals ik ben. Ik ben gewoon normaal!'
'Het is een afwisselende training met een breed scala aan oefeningen, boekentips, inzichten en herkenning.'
'Gerda biedt een veilige omgeving. Ze stelt zich open en kwetsbaar op, waardoor je dat zelf ook durft.'

Tips voor relevante boeken

Het hoogsensitieve brein - Esther Bergsma
Prikkels bijten niet! - Saskia Klaaysen
Hoogsensitiviteit in het dagelijks leve - Ilse Sand
Sterk voelen op het werk - handboek voor (hoog)sensitieve medewerkers - Eveline Baar